polls

Davant l’existència de polls a vàries classes del centre, a continuació us donem alguns consells per intentar erradicar-los i evitar que envaeixin els caparrons dels nostres nens.

PROTOCOL DE PREVENCIÓ I TRACTAMENT DELS BROTS DE POLLS

Almenys un cop a la setmana, revisar el cap del nen/a, sobretot darrere les orelles i el clatell.

En el cas de descobrir polls o llémenes, fer el tractament farmacèutic adient, seguint sempre les instruccions del prospecte.

És molt important treure les llémenes, per tal de detectar i diferenciar nous contagis, i recollir els cabells si es duen llargs.

No oblidar la neteja dels objectes personals, com ara pintes, raspalls, tovalloles, barrets, gomes del cabell, etc.

Per evitar el contagi, NO intercanviar pintes, raspalls, gomes dels cabells, clips, gorres, etc.

Avisar a l’escola, per poder actuar amb la resta dels nens/es de la classe.

És important que reforceu aquesta acció 2 o 3 cops durant el curs, com a mesura de prevenció i de control, que pot fer-se coincidir, com hem fet fins ara, amb els canvis estacionals, amb l’inici de vacances i del curs escolar.

Què són els polls?
El poll del cap és un insecte d’uns 2 mm de llarg, de color gris que viu entre els cabells, on troba un ambient càlid i humit. És un paràsit que s’alimenta de sang. Viu entre 16 i 30 dies. La seva reproducció és molt ràpida. La femella posa entre 100 i 300 ous (llémenes), que tarden entre 7 i 10 dies en incubar la larva fins que neix el poll. Les llémenes s’adhereixen fortament a la base del cabell i són blanques. Aquests polls no transmeten malalties i no són en si mateixos cap risc per la salut pública.

Llémena fixada al cabell
Com saber si se’n tenen?

El símptoma principal és una picor persistent al cap produïda per la irritació que fa la saliva de l’insecte a la petita ferida de la picada. Gratar-se el cap pot produir lesions a la pell i infeccions bacterianes. Les zones on és més fàcil detectar els polls i les llémenes són el clatell i darrera les orelles. Els polls adults són difícils de veure perquè fugen de la llum.

Com es transmeten?
Els polls es desplacen ràpidament. No salten ni volen. Passen d’un cap a l’altre per contacte dels cabells. Això és més freqüent en situacions on hi ha una estreta convivència com a les llars, les escoles i les guarderies. Al contrari del que molts pensen, el poll afecta igual als cabells sans i nets. També es poden encomanar si s’intercanvien pintes, gorres, pinces del cabell, tovalloles… El contagi pot produir-se mentre hi hagi un poll viu en els cabells de la persona parasitada o en els seus accessoris. D’aquí la importància d’eliminar totes les llémenes.

Els polls es difonen fàcilment entre les persones, i en especial entre els nens.
Afecten a persones de qualsevol edat i de totes les classes socials. El contagi es produeix sobretot a l’entorn de la persona parasitada (família, companys d’escola, mestres…).

Què cal fer quan s’està afectat?
A les escoles convé que el tractament dels nens parasitats sigui simultani per evitar contagis entre els que encara no han començat el tractament i els ja tractats. Si hi ha familiars afectats l’han de fer també al mateix temps, per evitar a través d’ells tornin els polls a l’escola. Els nens no parasitats no s’han de tractar. Es recomana que un alumne afectat no assisteixi a l’escola fins que hagi fet el primer tractament.

Els polls a l’escola
L’escola és un lloc on la presència de polls al cap pot ser freqüent, ja que la convivència de molts nens n’afavoreix la difusió, malgrat que pares i mestres ens preocupem per evitar-ho. Us recordem que els polls del cap no transmeten malalties i no són cap risc per la salut, però convé eliminar-los.

Mesures preventives:
·  Raspallar els cabells cada dia, mantenint nets els raspalls.
·  Informar als nens/es que l’intercanvi d’objectes pot afavorir el contagi. Per tant no s’han de compartir ni pintes, ni raspall de cabell, ni tovalloles, ni gorres.
·  Revisar els cabells dels nens/es i de les persones que hi conviuen dos o tres cops per setmana, sobretot si es graten el cap o es queixen de picor.
·  Si observeu que el vostre fill/a té polls cal que aviseu al mestre/a.
·  No s’han d’administrar insecticides “per prevenir” a persones no parasitades.

Què cal fer amb un nen afectat de polls?
El tractament es basa en una aplicació d’un preparat insecticida específic (loció o xampú, esprai, crema). Cal seguir al peu de la lletra les instruccions dels prospectes i repetir l’aplicació quan ho indiqui el producte.

Un cop fet el tractament les llémenes (ous) poden seguir visibles, encara que siguin mortes. Per treure-les es pot esbandir el cabell amb una barreja d’aigua i vinagre, i

després passar una pinta amb les pues molt fines (un llemener), o treure-les amb els dits. Cal revisar el cap una setmana després d’haver acabat el tractament per confirmar que no han nascut més polls.