Participació a la first lego league Jr.


Alumnes del Masmitjà estudien com construir una base lunar

Els alumnes de 4t de primària del Col·legi Dr. Masmitjà de Girona han participat a la First Lego League Jr. que tenia per objectiu desenvolupar una solució per construir una base a la Lluna. El repte d’aquest concurs ha estat un bon punt de partida per implicar als alumnes en un projecte més global i, així, treballar les competències digital, científica i del s. XXI en un context complex i diferent.

Durant aquest projecte els alumnes han hagut de respondre cinc preguntes clau: quina utilitat tindria una base lunar?, com s’obtindria aigua?, com respirarien els astronautes?, com s’alimentarien? i com podrien obtenir energia per fer-ho funcionar tot? Aquestes preguntes han permès treballar qüestions cabdals com la resolució de problemes, el pensament crític, el reciclatge, la indagació i l’alfabetització científica, l’argumentació o la cooperació, i d’aquesta manera trobar solucions creatives i de base científica.

Més enllà de la base lunar, l’estudi de la Lluna també s’ha centrat en conèixer les seves característiques, així com les seves relacions amb la Terra. En aquest sentit, els alumnes han realitzat una investigació complementària sobre la influència de la Lluna en el creixement de les plantes, que posteriorment han utilitzat per planificar el cultiu de les plantes remeieres a l’hort de l’escola.

El projecte ha finalitzat amb una connexió amb el 50è aniversari de la publicació del còmic Objectiu: la Lluna d’Hergé. Una mirada literària a la Lluna, a través de la qual els alumnes han pogut (re)descobrir les aventures de Tintín, tot fent-ne una lectura crítica gràcies als coneixements científics adquirits sobre el tema.